Meta szakiskola Meta szakiskola

Pszichiátriai gondozó képzés

Figyelem! A képzés neve és tematikája megváltozott, az új képzés leírása a következő linken olvasható: Szociális szakgondozó képzés. Az alábbi tájékoztató a régi pszichiátriai gondozó szakképesítés ismertetője, és mint ilyen, már nem aktuális.

A pszichiátriai gondozó szakma bemutatása

Az egészségügyi-szociális munkáknál szükséges empátia és türelem mellett a nyitottság, a problémamegoldás, a helyzetfelismerés és a kapcsolatteremtő képesség rendkívül fontos.  Magas szintű szociális szakgondozói ismereteket sajátítanak el a hallgatók a képzés során, és kifejezetten a pszichiátriai betegek ápolásában válnak szakemberekké.

Sokakban téves kép alakult ki a pszichiátriai gondozottakról: úgy képzelik el, ahogyan a filmek a zárt osztályokon kezelteket ábrázolják, de a valóságban a betegek többsége teljesen hétköznapi személy. Fiatalok és idősek egyaránt kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor pszichiátriai segítségre van szükségük, esetleg egy gondozóintézetbe kerülnek megfigyelésre vagy pihenésre. A gyógyítási folyamatot tehát nem úgy kell elképzelni, mint a filmvásznon, hogy láncra vert őrültek között, mindennapi életveszélyben kell dolgozni! A valóságban ugyanúgy elesett, beteg, segítségre szoruló – és a szakszerű segítségért leggyakrabban hálás –  emberekkel kell foglalkozni, mint az egészségügy más területein. Itt azonban nem a sérülések és a szervi betegségek, hanem elmezavarok okozzák a panaszokat. A pszichiátriai gondozó képzés ismereteit elsajátított személy már ismeri a pszichés betegekkel kapcsolatos társadalmi előítéleteket, az úgynevezett stigmatizációs folyamatokat, és tehet is ellenük.

Szakmai feladatai

Képesek fölismerni a gyakoribb pszichiátriai betegségeket. A  betegnek, valamint hozzátartozóinak képes pontos leírást adni a kórképről, a deviancia természetéről. A beteg segítségére van a kóros élmények feldolgozásában, a problémák kezelésében. Szocio- és ergoterápiás módszereket alkalmaz.

A munkahely protokolljának kidolgozásába is besegíthet, a betegeket pedig az utógondozás során, a társadalmi reintegrációs folyamat alatt is figyeli, segíti. Adminisztrációs feladatai is vannak.

Munka a pszichiátriai gondozó képzés után

A pszichiátriai gondozó munkája során szenvedélybetegeket, időseket is gondoz. Munkavégzése során a betegek egyéni szükségleteit felismeri, közérzetüket, biztonságérzetüket javítja. Minden túlzás nélkül állítható, hogy  a baleset, betegség vagy tragédia miatt talajvesztett emberek ezen szakemberek segítségével juthatnak vissza a mentálisan egészségesek társadalmába. Ilyen szempontból vizsgálva pedig kiviláglik, hogy az egészségügy e területe is az életmentésről szól, méghozzá nem is csak közvetetten: a pszichiátriai gondozó képzést végzett szakember a betegek életminőségén javít, méghozzá különösen nagy mértékben.

A képzés jelentkezési feltételei

A képzés érettségivel megkezdhető. Emeltszintű végzettséget ad, így felsőoktatási többletpontot jelent a későbbiekben, társadalomtudományi és pedagógusi szakokra. Nappali tagozatos és esti képzést indítunk.

A pszichológus asszisztens képzés során a következő modulokat tanulhatod:

1851-06 Gondozási-ápolási alapfeladatok
1852-06 A szükségletek és erőforrások felmérésének feladatai a szociális szakgondozásban
1853-06 Személyes gondoskodási feladatok az alap- és szakosított ellátások területén
1856-06 Pszichiátriai gondozási feladatok
1857-06 A pszichiátriai gondozás adminisztrációs feladatai

Hasonló szakmák

Kifejezetten a pszichiátriai munkában vesz részt még a szenvedélybeteg-gondozó, de hasonló tevékenységet végez a szociális gondozó és ápoló is. Ha inkább gyermekekkel foglalkoznál, akkor a szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi ügyintéző szakma lehet a jó választás.

Pszichiátriai gondozó képzés

Nappali tagozat

Esti tagozat

Időtartam 2 tanév 2 tanév
Ütemezés minden hétköznap:
08.00 és 17.00 között
Választható:
1. szombat 08.30-16.00 + alkalmanként péntek17.00-21.00,
vagy:
2. hétfő és szerda 17.00-21.00  + alkalmanként péntek 17.00-21.00
Helyszín 1074 Bp. Szövetség u. 37. vagy 1119 Bp. Mérnök u. 39.
Szolgáltatási díj - -
Vizsgadíj a képzés végén - -
Egyéb Diákigazolvány
Családi pótlék
Árvaellátás
Egészségbiztosítás
Diákigazolvány
Kategória: Megszűnt képzések.